EKADAŞİ

thulsi

 

Ekadaşi – vedik oruçtur, vedik kültürünün  eski, tedavi edici, manevi bir geleneğidir. Ekadaşi Sanskrit dilinde ‘onbir’ anlamına gelir (eka – bir, daşi – on) her ayın dolunaydan ve yeni ayın sonraki on birinci günüdür. Vedik takvimine göre 11 ve 26 ay günleridir. Yani her ayda 2 ekadaşi var, yılda ise 24 ekadaşi. Bu günün Vayşnava geleneğinde büyük önemi var.

Vedik metinlerde Purana’larda Ekadaşi orucun faydaları hakkında söz ediliyor. Ekadaşi gününde yemekten vazgeçerek bizim yanlış, hayırsız hareketlerin negatif etkilerinin azalacağına inanılmaktadır. Ayrıca, Ekadaşi gününde gerekli tüm önerilere uyulduğu zaman kişiye Moksha (tam kurtuluş, aydınlanma) yolu açılacaktır.

Ay insan ruhu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir ve onbirinci ay günü biz özellikle duyularımıza bağlıyız. Zihnin endişelerini önlemek için bu orucu tutmak yararlıdır. Ekadaşi günlerinde Hindular ya tamamen oruç tutarlar, yada sadece baklagilli ürünleri tüketmekten kaçınırlar. Sadece su ile tutulabilir. Fakat en iyi oruç komple yemek ve sudan kaçınarak tutulmasıdır.

Oruç kalp ve zihni arındırır. Buna ek olarak solunum sistemi, sindirim sistemi, kan dolaşımı ve boşaltım sistemleri geliştirir.

 

Neden özellikte bu günde oruç tutmak gereklidir?

Aslında Ekadaşi günlerinde tüm kötü karma ve günahlar Dünya’yı doldurur,  bu günde yemek yiyerek biz negatif karmanın deposunu arttırmış oluyoruz. Ekadaşi orucunu tutarak biz kötü karmamızı yakarak, geleceğimizi iyileştiriyoruz.

Fizyolojik olarak Ekadaşi orucunda vücudumuzun hücreleri yenileniyor, toksinlerden arınarak yumuşak vücut temizliği oluyor ki, enerjimiz artarak canlanıyoruz.

Geleneksel Hint yaklaşımı o gün yemekten komple vazgeçiliyor. Ancak sağlık nedenlerinden dolayı, çoğu kişilere bu sert yöntem uygun değildir. Bu nedenle, Ekadaşi gününde kaçınılması ve yiyebilir listesi vardır.

Bu günde kaçınılması gereken gıdalar: tüm et türleri, balık ve deniz ürünleri, tüm baklagiller türü, tahıllar ve özellikle pirinç.

Bu günde kullanılabilir ürünler: su, taze sıkılmış meyve suları, taze sebze ve meyveler, kurutulmuş meyveler, fındık, fıstık (az miktarda).

Ekadaşi sabahı duş alınır ve bütün gün zihni ve bedeni temiz ve sessiz tutmaya çalışmak gerekir.

10 ay gününde (Daşami) yemekte baklagiller, ıspanak, bal, pirinç tüketmekten kaçınılmalıdır. Gıda taze ve evde yapılmış olmalıdır. Ayrıca, kumar ve seksten kaçınmalıdır.

11 ay gününde (Ekadaşi) mümkün oldukça az konuşmak, insanlarla gereksiz temastan kaçınmak gerekir. Bu günü kutsal metinleri okuyarak harcamalıdır. Tüm gün spiritüel uygulamalar yapmak en iyisidir. Vishnu / Krishna / Lakshmi / Radha Tanrılarına meyve, çiçek sunarak mum ve tütsü yakmak  son derece faydalıdır. Ayrıca, mantraları tekrarlamak gerekir. Oruçtan 12 ay günüde (Dvadasi) sabahı çıkılır.

 

Ekadaşi orucunun bilimsel araştırması:

  • Gözlemler, Ekadaşi gününde atmosferik basıncın düştüğünü göstermektedir;
  • İnsanın sinir hücrelerinin reseptörleri acıya daha da az duyarlı hale geliyor, bu nedenle vücudu temizlemek için en iyi zamandır;
  • Oruç tutanların Ekadaşi zamanında konsantre yeteneği önemli ölçüde artıyor;

 

2017 yılın Ekadaşi günleri:

Ağustos 2017

3 Ağustos Perşembe – Shravana Putrada Ekadasi

18 Ağustos Cuma – Aja Ekadasi

 

Eylül 2017

2 Eylül Cumartesi – Parsva Ekadasi

16 Eylül Cumartesi – Indira Ekadashi

 

Ekim 2017

1 Ekim Pazar – Papankusha Ekadasi

15 Ekim Pazar – Rama Ekadasi

31 Ekim Salı – Devuthanna (Prabodhini) Ekadasi

 

Kasım 2017

14 Kasım Salı – Utpanna Ekadasi

29-30 Kasım, Çarşamba-Perşembe – Mokshada Ekadasi

 

Aralık 2017

13 Aralık Çarşamba – Saphala Ekadasi

29 Aralık Cuma – Pausha Putrada Ekadasi

 

OM!

photo

 

 

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s