İnsan meridyen sistemine genel bakış

Meridyenler nedir?

Meridyen, insan vücudunda gözünüzle görülemeyen, ellerinizle dokunulamayan görünmez bir enerji kanallarıdır.

“Meridyen” terimi bir yol veya kanal anlamına gelir. Bu kanallar Chi enerjisinin çalışma kanallarıdır.

Yani meridyenler beden içindeki Chi enerjisinin hareketini sağlayan yollardır. Bedenin derinliklerinde dolaşırlar. Doğu tıbbı doktorları, bir kişinin enerji meridyenleri beden boyunca serbestçe geçtiğinde ve eşit olarak dağıldığında sağlıklı olduğuna inanırlar. Enerjinin durgunluğu veya aşırı baskısı hastalıklarına neden olur.

Meridyenler Çin ilaçlarının kullanımı tedavisinde, Çin masajında ​​önemli rol oynar ve en önemlisi akupunkturun temelini oluşturur.

Kaç tane meridyen var?

Genellikle 14 meridyen hakkında konuşurlar ve bunlardan 12’si eşleşir ve 2’si eşleşmez.

Her bir çift meridyen, iç organlardan veya sistemlerden biriyle ilişkilidir. Bunlar akciğerler, kolon, mide, dalak, kalp, ince bağırsak, mesane, böbrekler, perikard, safra kesesi meridyeni ve karaciğer meridyenidir.

Meridyenlere neden çift denir?

Meridyenler, vücudun sol ve sağ taraflarından geçtikleri için çift olarak adlandırılırlar. Yang ve Yin meridyenleri de vardır. Yanglar, içi boş organların meridyenlerini (mesane ve safra kesesi, ince ve kalın bağırsaklar ve herhangi bir organa ait olmayan, ancak vücudun üst, orta ve alt kısmının üç bölümünü birbirine bağlayan) içerir. Yin – bunlar parankimal organların meridyenleridir (karaciğer, böbrekler, akciğerler, pankreas, kalp, kalp zarı).

Tüm Yang meridyenleri, Yang tarafı olarak kabul edilen, sırt boyunca uzanan mesane meridyeni hariç, kolların ve bacakların dış yüzeyi boyunca ilerler.

Yin meridyenleri kolların ve bacakların iç yüzeyleri boyunca uzanır.

Meridyenler birbirleriyle karmaşık bir modelde iletişim kurarak enerjiyi birinden diğerine aktarır. Meridyenlerin sağlıklı bir vücutta koordineli çalışması sonucunda gerekli enerji seviyesi korunur.

İnsan hasta olduğunda, hastalığın aynı anda bir veya birkaç organda aşırı veya enerji eksikliğinin yaşanmasıdır. Organda aşırı enerji varsa, o zaman Yang durumundadır ve bir eksik enerji varsa, o zaman Yin durumundadır.

Eşlenmemiş meridyenler nedir?

Eşlenmemiş meridyenler vücudun arka ve ön yüzeyleri boyunca ilerler ve eşleştirilmiş meridyenler arasında bağlayıcı bir rol oynarlar. İlginç bir gerçek: Başlangıçta, doktorlar yalnızca 12 çift meridyen biliyorlardı, eşleşmemiş olanlar ise kısa bir süre sonra keşfedildi.

Yorum bırakın